De la lansarea programului, in luna august 2012 aproape 8.000 de litri de ulei alimentar uzat au fost predati de locuitori din diferite orase din Romania in punctele de colectare amplasate in benzinariile MOL, iar numarul benzinariilor participante la program va fi extins in luna octombrie, pana la 60.
Programul de colectare a uleiului alimentar uzat de la populatie a fost lansat de catre MOL Romania in luna august 2012, initial in 30 de benzinarii si a fost extins in mai multe etape, dupa ce clientii si-au manifestat interesul in acest sens. Incepand cu luna octombrie, s-au alaturat programului 10 noi statii, in orasele Alba Iulia, Baia Mare, Gheorgheni (2), Iasi, Pitesti, Ramnicu Valcea (2), Sibiu si Targoviste.
“La cererea clientilor, am continuat sa extindem numarul statiilor participante la programul de colectare a uleiului alimentar uzat, primul de acest fel lansat de un lant de benzinarii din Romania. Credem ca aceasta crestere a gradului de constientizare a necesitatii colectarii selective a acestui deseu este cel mai important rezultat al programului, pe langa volumul important de ulei colectat”, a declarat Kinga Daradics, CEO si Country Chairman al MOL Romania.
MOL Romania isi pune la dispozitie capacitaţile logistice şi serviciile angajatilor in folosul comunitaţii, fara ca acest proiect sa genereze vreun caştig material. Compania Biofilter Romania asigura recipienţii pentru colectare şi transportul pana la o facilitate logistica, unde uleiul uzat este depozitat şi purificat, iar ulterior va fi reciclat, ceea ce reduce poluarea mediului.
Colectarea uleiului alimentar uzat este reglementata doar in cazul restaurantelor, iar consumul anual de ulei al populatiei din Romania este estimat la circa 260.000 de tone. Deversarea uleiului uzat in mod necontrolat poate polua masiv apele, intrucat o singura picatura de ulei poate degrada pina la 1.000 de litri de apa. Acest deseu este deosebit de nociv pentru mediu, intrucat este o substanta greu degradabila. (A.D.).